History Trip

Ξάνθη: Η πόλη µε τα χίλια χρώµατα

Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα

Ιστορία, φύση, οµορφιά, παράδοση, κοσµοπολίτικη ατµόσφαιρα... Η Ξάνθη έχει όλα τα θέλγητρα που κάνουν µια πόλη σαγηνευτική στα µάτια του επισκέπτη και µάλιστα σε υπερθετικό βαθµό.

Ιστορία, φύση, οµορφιά, παράδοση, κοσµοπολίτικη ατµόσφαιρα... Η Ξάνθη έχει όλα τα θέλγητρα που κάνουν µια πόλη σαγηνευτική στα µάτια του επισκέπτη και µάλιστα σε υπερθετικό βαθµό.

 

Πατρίδα του Δηµόκριτου, του Πρωταγόρα αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι, η Ξάνθη κατέχει τη µυστική συνταγή της γοητείας.

 

Ο συνδυασµός της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής µε την αύρα του µεγαλείου µιας άλλης εποχής, την αυθόρµητη φιλοξενία των κατοίκων αλλά και το µουσουλµανικό στοιχείο δηµιουργούν ένα ψηφιδωτό που εντυπωσιάζει σε κάθε γωνιά.

 

Κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα, η οικονοµία της πόλης γνώρισε µεγάλη άνθηση χάρη στην παραγωγή καπνού, για την οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσµο. Μάλιστα, καθώς δεν είχε να ζηλέψει τίποτα σε πλούτο και οµορφιά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκείνη την εποχή απέκτησε το προσωνύµιο «Μικρό Παρίσι». Σήµερα, είναι µια σύγχρονη πόλη που διατηρεί τον σεβασµό στην παράδοση και την ατµόσφαιρα του παρελθόντος παράλληλα µε τον πολυπολιτισµικό χαρακτήρα.

 

Η παλιά πόλη
 

Είναι το πιο γοητευτικό σηµείο και το σηµαντικότερο αξιοθέατο της Ξάνθης. Πρόκειται για έναν από τους µεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισµούς της χώρας και διατηρεί ανεξίτηλη την αρχοντιά και τη µεγαλοπρέπεια του παρελθόντος.

 

Η παλιά πόλη της Ξάνθης είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από δύο σεισµούς το 1829 και χτίστηκε από την αρχή. Από το 1994 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισµός και έτσι δεν επιτρέπεται καµία παρέµβαση στο εξωτερικό των κτιρίων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να νιώσει πως περπατώντας στους δαιδαλώδεις δρόµους της κάνει ένα ταξίδι όχι µόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

 

Αναπαλαιωµένα αρχοντικά σε νεοκλασική γραµµή, παλιές εκκλησίες, πλακόστρωτα στενά, συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό µε ιδιαίτερο χρώµα και ξεχωριστή οµορφιά. Πολλά από τα εντυπωσιακά κτίσµατα που κάποτε ανήκαν σε εύπορους καπνοπώλες έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του ∆ήµου και έχουν µετατραπεί σε µουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων.

 

Το καρναβάλι
 

Εδώ και πάνω από µισό αιώνα, η περίοδος της Αποκριάς γιορτάζεται στην πόλη µε µια σειρά από εκδηλώσεις που αναβιώνουν ήθη και έθιµα της περιοχής.

 

Άλλωστε η Θράκη έχει µια πολύ µακριά παράδοση στο ξεφάντωµα, καθώς είναι πατρίδα και αφετηρία των ∆ιονυσιακών και Ορφικών µυστηρίων.

 

Οι γιορτές ολοκληρώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς µε τη µεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το «Κάψιµο του Τζάρου», δίπλα στον ποταµό Κόσυνθο που διατρέχει την πόλη.

 

Σύµφωνα µε τη λαϊκή παράδοση, ο Τζάρος, ένα κατασκευασµένο ανθρώπινο οµοίωµα, τοποθετείται πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια και καίγεται στην πλατεία -διαφορετικά, η πόλη θα έχει να αντιµετωπίσει την επέλαση ψύλλων το επόµενο καλοκαίρι! Οι εκδηλώσεις έχουν κάθε χρόνο ένα βασικό θέµα και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν στην Ξάνθη για να παρακολουθήσουν τα δρώµενα που συνδέουν την παράδοση και την ιστορία µε την ψυχαγωγία. Το καρναβάλι της πόλης είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές και στους κατοίκους των γειτονικών βαλκανικών χωρών που συχνά συµµετέχουν στην παρέλαση.

 

Info
 

Ο σιδηροδροµικός σταθµός της Ξάνθης βρίσκεται έξω από την πόλη και λειτουργεί από το 1900. 

 

 

 

Τι να κάνετε

 

Για τους λάτρεις της φύσης, οι επιλογές είναι αναρίθµητες, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το δάσος ∆ρυµού, η λίµνη Βιστωνίδα, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύµανθου, και ο ποταµός Νέστος, µε το Δέλτα και τα Στενά του. 

 

Αν βρεθείτε στην Ξάνθη κάποιο Σάββατο, µην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παζάρι, στην πλατεία Εµπορίου, από νωρίς το πρωί µέχρι αργά το µεσηµέρι. Εκτός από την ποικιλία των εµπορευµάτων (από παραδοσιακά γλυκά µέχρι είδη λαϊκής τέχνης και χαλιά) ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ανθρωπογεωγραφικό ψηφιδωτό που συνθέτει η αρµονική συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλµάνων, Ροµά, εµπόρων και πελατών!
 

Μην παραλείψετε µια βόλτα στα γειτονικά «Ποµακοχώρια», που φηµίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική µοναδικότητά τους.
 

Οι φαν των αθλητικών δραστηριοτήτων µπορούν να κάνουν την κατάβαση του Νέστου µε canoe-kayak περνώντας µέσα από µια υδάτινη διαδροµή µοναδικού φυσικού κάλλους. 
 

Αλλά και όσοι εκτιµούν τη γαστρονοµία και τις ιδιαίτερες γεύσεις σίγουρα θα απολαύσουν τα τοπικά εδέσµατα και τα περίφηµα σιροπιαστά γλυκά αλλά και τις διάσηµες καριόκες.

 

Το πατρικό σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, ένα αρχοντικό χτισµένο στα τέλη του 18ου αιώνα µε νεοκλασικιστικά και µπαρόκ στοιχεία, είναι εξαιρετικά αναπαλαιωµένο και έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο µνηµείο. Είναι επισκέψιµο και χρησιµοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

 

 

 

Η Ξάνθη με αριθμούς

 

1966 ήταν η χρονιά που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές, το περίφημο Καρναβάλι της Ξάνθης.

 

29 Αυγούστου, είναι ημέρα τοπικής αργίας, καθώς εορτάζεται η Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, που είναι ο πολιούχος της πόλης.  

 

20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ξάνθης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Αβδήρων, της πόλης που κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ηρακλή.  

 

Από ύψος 60 μέτρων πέφτουν τα νερά του Λειβαδίτη, του μεγαλύτερου καταρράκτη των Βαλκανίων, που βρίσκεται στο γειτονικό ομώνυμο χωριό.

 

57 κτίρια που κάποτε στέγαζαν καπναποθήκες-άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομία της πόλης, διατηρούνται σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Ξάνθης.