Μεταφορά ατόμων ΑμεΑ/ΑΜΚ

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, η Hellenic Train εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. 

Η Hellenic Train εφαρμόζει εκπτωτική πολιτική για την μετακίνηση ατόμων με αναπηρία στις συνολικές τιμές των εισιτηρίων, με την επίδειξη του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ.

Ομοίως, έκπτωση παρέχεται  στους συνοδούς ατόμων με αναπηρία οι οποίοι διαθέτουν Δελτίο Μετακίνησης συνοδού ΑμεΑ. Το Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ καθώς και το Δελτίο Μετακίνησης συνοδού ΑμεΑ χορηγούνται  από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ή τα ΚΕΠ και πρέπει να φέρουν θεώρηση έτους 2022 ή 2023.

Επίσης, αποδεκτή γίνεται η Κάρτα Αναπηρίας σε ισχύ, σε εκτυπώσιμη ή ψηφιακή μορφή (μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet για κινητά τηλέφωνα), με την ειδική σήμανση II και III. Για την παροχή της έκπτωσης σε συνοδό η Κάρτα Αναπηρίας πρέπει να έχει την ένδειξη Σ


 

Μετακίνηση ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο:

 

H μετακίνηση ατόμων με κινητική αναπηρία, τα οποία χρησιμοποιούν  αμαξίδιο, είναι δυνατή στις κάτωθι αμαξοστοιχίες, στις οποίες υπάρχει ειδικό διαμέρισμα κατάλληλα διαμορφωμένο.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό πλάτος των αμαξιδίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 εκατοστά και το συνολικό μήκος το 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

 

Η μετακίνηση ατόμων ΑμεΑ με αναπηρικό αμαξίδιο είναι δυνατή στις αμαξοστοιχίες:

 

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: ICE50, IC52, IC54, IC56, IC58, ICE60, IC62

Θεσσαλονίκη-Αθήνα: ICE51, IC53, IC55, IC57, IC59, ICE61, IC63

Αθήνα-Καλαμπάκα: 882

Καλαμπάκα-Αθήνα: 887

Θεσσαλονίκη-Λάρισα: 1590, 1592, 1598, 2590, 2592, 2594, 2598, 1591, 1597, 2591, 2593, 2597. Σε έκτακτες περιπτώσεις δρομολόγησης διαφορετικού τροχαίου υλικού καθώς και στις λοιπές αμαξοστοιχίες της διαδρομής Θεσσαλονίκης-Λάρισας, υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης με ανυψωτήρες αποβάθρας, στους σταθμούς Θεσσαλονίκης, Πλατέος, Κατερίνης, Λάρισας, όπως αναφέρεται παρακάτω.


Ειδικά μηχανήματα (ανυψωτήρες αποβάθρας), τα οποία επιτρέπουν την απρόσκοπτη μετακίνηση με τις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train των ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο, λειτουργούν στους παρακάτω σταθμούς:

 

Σταθμούς:

 •  Αθήνας
 •  Θεσσαλονίκης
 •  Λειβαδιάς
 •  Λάρισας
 •  Βόλου
 •  Λειανοκλαδίου
 •  Τιθορέας
 •  Παλαιοφάρσαλου
 •  Καρδίτσας
 •  Τρικάλων
 •  Καλαμπάκας
 •  Κατερίνης 
 •  Πλατέος
 • Διακοπτού: Οδοντωτός
 • Καλαβρύτων: Οδοντωτός               

 

Ανά δρομολόγιο αμαξοστοιχίας είναι δυνατή η εξυπηρέτηση μέχρι δύο (2) ατόμων με αμαξίδιο στο ειδικό διαμέρισμα, στο οποίο υπάρχουν και ανακλινόμενα καθίσματα για τους συνοδούς τους.

Στις αμαξοστοιχίες αυτές υπάρχουν επίσης οι ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες ΑμεΑ.

 

* Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση επιβατών με αμαξίδιο στις λεωφορειακές γραμμές της Hellenic Train.

 

Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων ΑμεΑ, είτε στον Προαστιακό Αθηνών (Πειραιάς – Αθήνα - Χαλκίδα - Κιάτο – Αεροδρόμιο), είτε στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό Δίκτυο, συνιστάται ο σχεδιασμός της μετακίνησής τους 48 ώρες (τουλάχιστον) πριν από το ταξίδι τους.

Στην περίπτωση αυτή, τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Hellenic Train (ωράριο λειτουργίας 08.30 – 13.30, ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή),

 • είτε στο τηλέφωνο 2130 121 121
 • είτε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα  εδώ.

 

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή αργιών οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών στον τηλεφωνικό αριθμό 14511 (τηλέφωνο με χρέωση από Ελλάδα, σταθερό: 0,646€/λεπτό, κινητό: 0,984€/λεπτό με επιπλέον τέλος κινητής τηλεφωνίας 12%-20%, ανάλογα με το μηνιαίο λογαριασμό, προ ΦΠΑ).

 

Για την  καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών (με αμαξίδιο) που μετακινούνται  με το δρομολόγιο  Αεροδρόμιο-Πειραιάς (με σταθμό αποβίβασης τον Πειραιά), προτείνεται, η αναμεταβίβαση στον σταθμό Αθηνών και η συνέχιση της μετακίνησης τους  με το δρομολόγιο Κιάτο-Πειραιάς. Αντιστοίχως, για τους  επιβάτες (με αμαξίδιο) που μετακινούνται από τον  Πειραιά με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο, προτείνεται, η επιλογή του δρομολογίου Πειραιάς-Κιάτο, η αναμεταβίβαση στον σταθμό Αθηνών και η συνέχιση της μετακίνησης τους με το δρομολόγιο Πειραιάς-Αεροδρόμιο.


Η μη προγραμματισμένη μετακίνηση επιβάτη ΑμεΑ με την Hellenic Train είναι δυνατή σε Προαστιακές και τοπικές γραμμές Αθηνών (Κιάτο - Πειραιάς - Χαλκίδα - Αεροδρόμιο), στην τοπική γραμμή Θεσσαλονίκη-Λάρισα (σε επιλεγμένα δρομολόγια: 1590, 1593, 2592, 2595), στην τοπική γραμμή Κιάτο-Αίγιο, στην τοπική γραμμή Κατάκολο-Ολυμπία και στον Προαστιακό Πάτρας, από τους σταθμούς που λειτουργούν εκδοτήρια (τα ενεργά εκδοτήρια εδώ) και κατά το ωράριο λειτουργίας τους.

Η μετακίνηση των ατόμων ΑμεΑ με αναπηρικό αμαξίδιο είναι δυνατή με τη χρήση φορητών ραμπών στις γραμμές:

 • Προαστιακός Αθηνών (Πειραιάς – Αθήνα-Α. Λιόσια-  Αεροδρόμιο)

 • Τοπική γραμμή Πειραιάς-Κιάτο

 • Τοπική γραμμή Κιάτο-Αίγιο

 • Τοπική γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα

 • Τοπική γραμμή Θεσσαλονίκη-Λάρισα

 • Τοπική γραμμή Κατάκολο-Ολυμπία

 • Προαστιακός Πάτρας

 •  Οι σταθμοί και συρμοί των Προαστιακών Γραμμών Αθηνών (Κιάτο - Πειραιάς – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο) έχουν τον ακόλουθο εξοπλισμό:
 1. Χρήση ειδικής ράμπας για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στους συρμούς.
 2. Δυνατότητα οπτικής ενημέρωσης μέσω οθονών για  τον επόμενο σταθμό, στην πλειονότητα των συρμών.
 3. Ηχητικές αναγγελίες για πληροφορίες επιβατών και ανακοίνωση για τον επόμενο σταθμό (σε όλους τους συρμούς).
 4. Εκδοτήρια εισιτηρίων (επανδρωμένα) χαμηλού ύψους στους Σταθμούς Μεταμόρφωση – Αεροδρόμιο και στο Σταθμό  Άγιοι Ανάργυροι.

 

 • Οι σταθμοί και συρμοί της Γραμμής Θεσσαλονίκης - Λάρισας έχουν τον ακόλουθο εξοπλισμό:
 1. Χρήση ειδικής ράμπας για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στους σταθμούς, στην πλειονότητα των συρμών.
 2. Δυνατότητα οπτικής ενημέρωσης μέσω οθονών για τον επόμενο σταθμό, στην πλειονότητα των συρμών.
 3. Ηχητικές αναγγελίες για πληροφορίες επιβατών και ανακοίνωση για τον επόμενο σταθμό σε όλους τους συρμούς.

 

Στις νέες αποβάθρες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών η πρόσβαση ατόμων ΑμεΑ γίνεται μέσω διαδρόμου που συνδέει το κτήριο του σταθμού με τις αποβάθρες.


Μη προγραμματισμένη μετακίνηση επιβάτη ΑμεΑ/ΑΜΚ στο υπόλοιπο δίκτυο της Hellenic Train γενικά δεν είναι εφικτή. Σε περιπτώσεις που ο επιβάτης προσέλθει σε εκδοτήριο του δικτύου και δηλώσει την επιθυμία του για άμεση μετακίνηση, το αίτημά του εξετάζεται επί τόπου και ο ίδιος ενημερώνεται εάν είναι δυνατή η μετακίνηση που επιθυμεί ή ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες μετακίνησης (πλησιέστερος σταθμός επιβίβασης, πλησιέστερος σταθμός αποβίβασης κλπ).