Weekend Trip

Βόλος: Η πόλη των Αργοναυτών

Παραλία Βόλου

Φιλόξενη, ανοιχτή και γοητευτική, η όµορφη πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του Πηλίου, σας υποδέχεται µε θαλασσινή αύρα, αυθεντικές γεύσεις και άφθονο τσίπουρο.

Μία πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του Νοµού Μαγνησίας και η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι χτισµένος κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού, πλάι στις ακτές του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του Πηλίου. Μέσω του λιµανιού του συνδέονται τα τρία νησιά των βόρειων Σποράδων, Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος, µε την Ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Η προκυµαία του Βόλου είναι ένα στολίδι της πόλης, σε όλο το µήκος της υπάρχουν µαγαζιά στα οποία ντόπιοι και επισκέπτες απολαµβάνουν το φαγητό, το τσίπουρο και τον καφέ τους.

 

Αν προχωρήσουµε παραλιακά µετά το Πανεπιστήµιο, αρχίζει το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο καταλήγει στον οµώνυµο Ιερό Ναό που είναι χτισµένος το 1936 και αποτελεί µνηµείο για την πόλη.

 

Μία βόλτα µέσα στον Βόλο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαµβάνει φαγητό στα Παλαιά, περιοχή πίσω από το δηµαρχείο της πόλης όπου εκεί βρίσκονται πολλές από τις πιο αξιόλογες ταβέρνες, και το µεσηµέρι για τσίπουρο στα παραδοσιακά τσιπουράδικα της Νέας Ιωνίας. Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για το καλό τσίπουρο και τους εκλεκτούς τους µεζέδες.

 

Must see

 

Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το αρχαιολογικό µουσείο της πόλης µε εκθέµατα που κατατάσσονται στην Προϊστορική περίοδο µέχρι και τη Βυζαντινή, το συγκρότηµα Τσαλαπάτα, έναν πολυχώρο που παλιότερα ήταν µία από τις πρώτες βιοµηχανίες Πλινθοκεραµοποιίας στην Ελλάδα την οποία ίδρυσαν οι αδερφοί Τσαλαπάτα το 1926 -σήµερα στεγάζει το περίφηµο µουσείο Πλινθοκεραµοποιίας «Ν.&Σ. Τσαλαπάτα»- καθώς και µαγαζιά τα οποία προσφέρουν πόντους στη διασκέδαση της πόλης.

 

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας – Συγκρότηµα Παπαστράτου: Οι πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου στεγάζουν τµήµατα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και δύο οργανωµένες αίθουσες συνεδρίων.

 

Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης: Ο ναός είναι χτισµένος το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασµό µε την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν το Ναό σηµείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης.

 

Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου: Πρόκειται για την πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α’ στην παραλία του Βόλου. Διαµορφώθηκε σε πάρκο αναψυχής τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη.

 

Τράπεζα της Ελλάδος: Χτίστηκε το 1930 σε νεοκλασικό ρυθµό, που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική δηµοσίων κτιρίων εκείνης της εποχής.

 

Αχίλλειο: Το κινηµατοθέατρο χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του Βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήµερα.

 

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου: Ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στον Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καµπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.

 

Το τρενάκι του Πηλίου: Ο θρυλικός Μουτζούρης ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδροµές του στο Πήλιο το 1895. Η γραµµή σχεδιάστηκε σε σχέδια του Ιταλού µηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγµα της εποχής του. Σήµερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του µε αφετηρία τα Λεχώνια και τερµατισµό τον Σ. Σ. Μηλεών.

 

Σιδηροδροµικός Σταθµός Βόλου: Το κτίριο του Σιδηροδροµικού Σταθµού ανεγέρθηκε το 1884, σύµφωνα µε την αισθητική των ξένων αρχιτεκτόνων που εργάζονταν εκείνη την εποχή στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόµους. Η µορφή του παραµένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στον χρόνο και στον όροφο του σταθµού λειτουργεί µουσείο µε σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόµων στην περιοχή.

 

Κέντρο Τέχνης Τ. Ντε Κίρικο: Bρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Δηµοτικού Ωδείου. Στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ.Δάµτσα και στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και επιλογή έργων της ∆ηµοτικής Συλλογής.

 

Τα τσιπουράδικα του Βόλου

Ο Βόλος εδώ και χρόνια είναι γνωστός για τα τσιπουράδικά του. Θα βρείτε τα κλασικά τσιπουράδικα στην παραλιακή, όπου µαζεύουν ντόπιους και µη, επισκέπτες που επιθυµούν να πιουν το τσιπουράκι τους δίπλα στη θάλασσα κοιτάζοντας τον κόσµο που επιλέγει για τον περίπατό του την παραλιακή ζώνη της πόλης. Άλλοι επιλέγουν τη Νέα Ιωνία, όπου στα στενά της κρύβονται όµορφα µαγαζιά µε φρέσκους ψαροµεζέδες.

 

Μην ξεχνάτε ότι οι µεζέδες από τα τσιπουράδικα του Βόλου έχουν πάρει και ISO µε στόχο την ανάδειξη του γαστρονοµικού τουρισµού. Η πιστοποίηση αυτή σηµαίνει ότι τουλάχιστον το 60% των υλικών θα προέρχεται από ντόπιους καλλιεργητές και η παρασκευή τους θα γίνεται µε τον παραδοσιακό τρόπο και ότι το τσίπουρο θα είναι και αυτό ελεγµένο για την ποιότητα και τη γνησιότητα προέλευσής του.

 

Do you know?

 

Περίπου οκτώ χιλιόµετρα δυτικά του Βόλου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ένας προϊστορικός οικισµός χτισµένος στον λόφο «Καστράκι» κι ένας από τους παλαιότερους οικισµούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη (κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα µέσα της 7ης χιλιετίας).

 

Τα φηµισµένα τσιπουράδικα του Βόλου αποτελούν µια παράδοση που ξεκίνησε µετά το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που συνήθιζαν να µαζεύονται σε µικρά καφενεδάκια του λιµανιού, πίνοντας τσίπουρο µε τη συνοδεία θαλασσινών κυρίως µεζέδων.

 

Για καφέ, ποτό, φαγητό, socializing αλλά και δυνατές µουσικές live συναυλίες, κατευθυνθείτε στα πλακόστρωτα της Ερµού, της Κονταράτου και της Όλγας, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης µέρα νύχτα.
 

Info

Ο Βόλος µε την Αθήνα συνδέεται µε καθηµερινά δροµολόγια.

Ενημερωθείτε έγκαιρα για τις προσφορές και τις εκπτώσεις επί των αρχικών τιμών, κλείνοντας έγκαιρα το εισιτήριο σας από την ιστοσελίδα μας.