History Trip

Στη γη όπου γεννήθηκαν οι Ολυµπιακοί Αγώνες

Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Με ορµητήριο το γραφικό Κατάκολο, η διαδροµή για την Αρχαία Ολυµπία αποκαλύπτει στους πρόποδες του Κρονίου λόφου το πιο δοξασµένο ιερό του αρχαίου κόσµου, αλλά και ένα από τα 10 «καλύτερα κρυµµένα» µουσεία της Ευρώπης.

Κατάκολο
 

Επίνειο του Πύργου και σηµαντικό λιµάνι για την εξαγωγή σταφίδας µέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, σήµερα το γραφικό ψαροχώρι του Κατακόλου αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιµότητα λιµάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα και βασικό ορµητήριο χιλιάδων τουριστών, που επιθυµούν ήρεµες, ποιοτικές διακοπές µε εύκολη πρόσβαση σε δηµοφιλείς προορισµούς, όπως τη µεγαλοπρεπή Αρχαία Ολυµπία.

 

Στην είσοδο του λιµανιού, οι ανακαινισµένες σταφιδαποθήκες έχουν µετατραπεί σε καφετέριες και ταβέρνες, ενώ το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας απέναντι από τον σιδηροδροµικό σταθµό, που έχει ανοίξει και στο κέντρο της Αθήνας (Πινδάρου 6, Κολωνάκι), αποκαλύπτει την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στον χώρο των αρχαίων Επιστηµών.

 

Την ίδια στιγµή, το «Μουσείο Αρχιµήδη» στην Αρχαία Ολυµπία συµπεριλαµβάνεται στη λίστα των 10 «καλύτερα κρυµµένων» µουσείων της Ευρώπης από τη FlightNetwork, έναν από τους µεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς του Καναδά. Το θεµατικό µουσείο επιστήµης και τεχνολογίας, αφιερωµένο στον µεγαλύτερο µαθηµατικό, φυσικό, µηχανικό, αστρονόµο και εφευρέτη της αρχαιότητας, αποτελεί µια εναλλακτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν να µυηθούν και να θαυµάσουν την τεχνολογία ​αιχµής ​του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσµου. www.kotsanas.com

 

Αρχαία Ολυµπία


Παίρνοντας το τρένο από τον όµορφο σταθµό δίπλα στην κεντρική πλατεία του Κατακόλου, η διαδροµή των περίπου 45’ προς την Ολυµπία καταλήγει σε έναν από τους πιο γνωστούς και επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρο τον κόσµο.

 

Η Αρχαία Ολυµπία βρίσκεται σε µια κοιλάδα που έχει δηµιουργηθεί από τη συµβολή του Αλφειού µε τον Κλαδέο ποταµό. Το περιβάλλον είναι όµορφο και γαλήνιο. Από την είσοδο κιόλας στο αρχαίο στάδιο, αντιλαµβάνεσαι ότι αυτό το µέρος είναι διαφορετικό.

 

Η βαθιά ενέργειά του σε δονεί, ακούς τις κραυγές προσπάθειας των αγωνιζόµενων αθλητών, βαδίζεις εκεί που βάδισαν κι εκείνοι και αισθάνεσαι την ανάγκη τους να πρωτεύσουν, υπερασπιζόµενοι ωστόσο πάντα το πνεύµα του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό το άσυλο στην «κοιλάδα των θεών» αποτελεί µνηµείο στον ανθρωπισµό. Στη συµµετοχή σ’ έναν αγώνα ευγενή, µε αγνή καρδιά και σώµα, για να τιµηθεί το ιδανικό της καλοκαγαθίας, της αρετής και του κάλλους µαζί, µε φυσικό αντίκρισµα ένα στεφάνι αγριελιάς.
 

Στην Αρχαία Ολυµπία γεννήθηκαν οι οικουµενικές αξίες της Ολυµπιακής Ιδέας και της ιερής εκεχειρίας. Για τρεις µήνες, στη διάρκεια της ειρήνευσης, οι αθλητές συγκεντρώνονταν εκεί από κάθε ελληνική πόλη της Μεσογείου για να αγωνιστούν ως άνδρες ελεύθεροι και ίσοι. Η Ολυµπία προσέφερε ειρήνη και δικαιοσύνη: ιδανικά της παγκόσµιας κληρονοµιάς από τότε. Η σηµασία των Αγώνων φαίνεται κι από το γεγονός ότι η Ολυµπιάδα –η τετραετής περίοδος ανάµεσα σε δύο διοργανώσεις– έγινε µονάδα µέτρησης του χρόνου στον αρχαίο ελληνικό κόσµο.
 

Τα ονόµατα εκείνων των Ολυµπιονικών µνηµονεύονται ακόµα. Είναι γραµµένα στις τιµητικές πλάκες που βρίσκονται διάσπαρτες παντού. Οι νικητές απολάµβαναν τιµές ηρώων. Τα τείχη των πόλεων γκρεµίζονταν µόλις εκείνοι επέστρεφαν στις γενέτειρές τους, δείχνοντας περίτρανα την ασφάλεια των πολιτών όταν τους είχαν ανάµεσά τους. Η αφή της Ολυµπιακής φλόγας των σύγχρονων Αγώνων γίνεται ακόµη εδώ, µέσα σ’ ένα στάδιο που είναι το µεγαλύτερο στο είδος του.    
 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυµπίας, η µόνιµη έκθεση παρουσιάζει ευρήµατα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, που χρονολογούνται από την προϊστορία και τη Μυκηναϊκή εποχή έως την Πρωτοχριστιανική περίοδο (4ος αι. µ.Χ.).

 

Η συλλογή των γλυπτών του είναι διάσηµη σε όλο τον κόσµο, ενώ η συλλογή των διάφορων χάλκινων αντικειµένων, όπως αναθηµατικές προσφορές στον ∆ία, όπλα, κοσµήµατα κ.ά., είναι η πλουσιότερη του είδους της παγκοσµίως.

 

Η σκαλιστή µαρµάρινη διακόσµηση του ναού του ∆ία συνιστά χαρακτηριστικό δείγµα του αυστηρού ρυθµού της πρώιµης κλασικής περιόδου. Στο εργαστήριο του Φειδία παρουσιάζονται εργαλεία, κεραµικά κ.ά., ενώ παράλληλα τιµάται ο κορυφαίος γλύπτης και το κλασικό αριστούργηµά του, το Άγαλµα του ∆ία. Αυτό το χρυσελεφάντινο άγαλµα, ένα από τα Επτά Θαύµατα του αρχαίου κόσµου, χάθηκε ή καταστράφηκε όταν ο Ρωµαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ απαγόρευσε τη συµµετοχή σε παγανιστικές λατρείες κι η Ολυµπία εγκαταλείφθηκε.
 

Θα θαυµάσετε επίσης τη Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα ωραιότερα αγάλµατα της κλασικής εποχής, αλλά και τον Ερµή του Πραξιτέλη, που αποτελεί από µόνος του λόγο επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυµπίας. Κατασκευασµένο από παριανό µάρµαρο, το άγαλµα που αναπαριστά τον Ερµή να κρατά το µωρό ∆ιόνυσο στο αριστερό χέρι του θεωρείται το πλέον έξοχο δείγµα τέχνης των µέσων του 4ου αι. π.Χ. Ηµιδιάφανος, µ’ ένα αινιγµατικό χαµόγελο, ο αγγελιοφόρος των θεών δίνει την αίσθηση ότι, αν κοιτάξεις έστω και για µια στιγµή αλλού, θα χάσεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις ότι στην πραγµατικότητα είναι ζωντανός.
 

Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυµπία αγγίζει σε όλους µια ευαίσθητη χορδή και δηµιουργεί εξαιρετικές αναµνήσεις. Ρωτήστε έναν από τους χιλιάδες επισκέπτες που δεν χάνουν την ευκαιρία να βρεθούν στον χώρο ξανά και ξανά.

 

Info
 

Από το Κατάκολο στην  Ολυµπία, η διαδροµή µε το τρένο διαρκεί περίπου 45 λεπτά, στην τιµή των 10 € µε επιστροφή για ενιαίο εισιτήριο εκδροµής.

Για περισσότερες πληροφορίες, µπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή +2130121010 για τα τουριστικά τρένα (καθημερινά, 07:00 - 21:00) ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας.
 

Ancient Olympia In Numbers
 

12 εκθεσιακοί χώροι είναι επισκέψιμοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.
 

Το 776 π.Χ. τελέστηκαν, σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
 

Από το 472 π.Χ. η διάρκεια των Αγώνων παρατάθηκε από μία σε πέντε ημέρες. 
 

Το 470-456 π.Χ. οικοδομήθηκε ο επιβλητικός ναός του Δία.
 

Το 67 μ.Χ. ο Νέρωνας συμμετείχε στις αρματοδρομίες. Παρότι έπεσε από το άρμα του, ανακηρύχθηκε κατ’ απαίτησή του νικητής.
 

Τo 1776 ανακαλύφθηκε το ιερό του Δία.
 

Το 1896 έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.
 

45.000 θεατές μπορούσαν να χωρέσουν στο στάδιο.
 

30 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία βρίσκονται οι ναοί του Επικούριου Απόλλωνα και της Αφροδίτης.


Citius, Altius, Fortius

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά (στα λατινικά) είναι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κατάκολο, η πόλη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες