Explore

15 τρόποι να ζήσεις τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη

Εµβληµατικά µνηµεία, κινηµατογραφική καριέρα, γαστρονοµική ταυτότητα, σχεδιαστική καινοτοµία: η Θεσσαλονίκη σε προκαλεί να αφουγκραστείς τους δυνατούς παλµούς µιας πόλης που ξέρει να ζει.

Λευκός Πύργος


Χτισµένος από το 15ο αιώνα, στη µακραίωνη ιστορία του, το µνηµείο σύµβολο της πόλης άλλοτε αναφέρεται ως «Πύργος του Λέοντος» ή «Πύργος της Καλαµαρίας» και άλλοτε ως «Πύργος των Γενιτσάρων» και «Πύργος του αίµατος», όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων µε το αίµα τους να βάφει τους τοίχους του. Το 1883, µε διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαµίτ Β’, ασπρίζεται και του δίνεται η ονοµασία Λευκός. Η µόνιµη έκθεση που στεγάζει από το 2008 αποτελεί έναν πραγµατικό ύµνο στην ιστορία της πόλης, ενώ η θέα από τον εξώστη είναι καθηλωτική.

 


Τοπικές λιχουδιές

Άκρως δελεαστική η λίστα µε τους γευστικούς πειρασµούς στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθείτε κάποια στιγµή µε ένα τραγανό σουσαµένιο κουλούρι στο ένα χέρι και ένα µοσχοµυριστό, φρέσκο κοµµάτι τσουρέκι στο άλλο, ενώ θα κατευθύνεστε προς το Πανόραµα για τα φηµισµένα τρίγωνα Πανοράµατος του Ελενίδη!

 

Βραδινή ζωή

Η πόλη κρατάει τα σκήπτρα στον τοµέα της διασκέδασης: από το Cin Cin, το µοναδικό χωρίς µπάρα, µέχρι τα πλωτά µπαρ, που µπαρκάρουν πίσω από τον Λευκό Πύργο για µια διαφορετική εν πλω εµπειρία στη µέση του Θερµαϊκού, και από το περιστρεφόµενο Skyline Cafe-Bar στον Πύργο του ΟΤΕ µέχρι τις περίφηµες ταράτσες των µπαρ για ένα κοκτέιλ κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης. Προσθέστε τα νυχτερινά κέντρα µε τους καλύτερους καλλιτέχνες της εγχώριας µουσικής σκηνής να παρασύρουν τους θαµώνες τους σε έναν ασταµάτητο λουλουδοπόλεµο.

 

Αστικοί µύθοι

Όπως κάθε µεγαλούπολη, έτσι και τη Θεσσαλονίκη την ακολουθούν µια σειρά από «µυστήρια και µυστικά» που συνθέτουν ένα γοητευτικό παζλ αστικών µύθων: από τις φωνές που ακούγονται τα βράδια στο Γεντί Κουλέ που λειτούργησε ως φυλακή (1890-1989) και τον ονοµαστό ∆ράκο του Σέιχ Σου µέχρι τον υπόγειο λαβύρινθο από κατακόµβες και στοές κάτω από την πόλη, αλλά και το µύθο για το στοιχειωµένο Κόκκινο Σπίτι.

 

H πόλη των συγγραφέων και του πνεύµατος

Μεγάλα ονόµατα της διανόησης και του πνεύµατος, µε καταγωγή όχι µόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλα µέρη της Ελλάδας, Έλληνες και ξένοι, συγγραφείς του περασµένου αιώνα, αλλά και νεότεροι υπέκυψαν στη γοητεία της πόλης, αφήνοντας µέσα από τα κείµενά τους ένα ξεχωριστό αποτύπωµα στην πνευµατική της ταυτότητα: από τον Α. Παπαδιαµάντη, τον Γ. Κιτσόπουλο και τον Τ. Καλαντζή µέχρι τον Ντ. Χριστιανόπουλο, αλλά και τον βρετανό ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ.

 

Η πόλη των µουσείων

Από το επιβλητικό θολωτό, στρογγυλό κτίσµα της Ροτόντας του 4ου αιώνα, που µπορεί να συγκριθεί µόνο µε το Πάνθεον στη Ρώµη και τα άλλα 14 µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO, διάσπαρτα στην πόλη, µέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Εβραϊκό Μουσείο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και το Κέντρο ∆ιάδοσης Επιστηµών & Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS), που αποτελεί το κορυφαίο τεχνολογικό κέντρο της Ν.Α Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη σε προκαλεί σε µία ζωντανή περιήγηση στο πλούσιο πολυπολιτισµικό παρελθόν της.

 

Δρόμοι κρασιού

Στο κέντρο των ∆ρόµων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει τα µικρά και µεγάλα µυστικά του οίνου, µαζί µε τη ζεστή φιλοξενία, τις τοπικές γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα µέσα από µία µαγευτική οινική διαδροµή που περνάει από το Κτήµα Γεροβασιλείου στην Επανοµή, το Κτήµα Μπαµπατζιµόπουλου στην Όσσα Λαγκαδά και την Οινοποιία Κεχρή στο Καλοχώρι.

 

Οµπρέλες

Με ύψος που φτάνει τα 13µ., το εντυπωσιακό εικαστικό έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία µοιάζει πως θα αγγίξει τον ουρανό. Πάνω σε µια ξύλινη εξέδρα δίπλα σε µια σειρά από µικρούς πίδακες νερού, σε προκαλεί να κινηθείς ανάµεσά του, να το αγγίξεις, να παίξεις και να φωτογραφηθείς µε background τον Θερµαϊκό κόλπο.

 

Διεθνή Φεστιβάλ


Με 59 διοργανώσεις και αφιερώµατα σε εθνικές κινηµατογραφίες και ρετροσπεκτίβες σε σηµαντικούς Έλληνες και ξένους δηµιουργούς, το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της πόλης καλεί τους σινεφίλ σε ένα ζωντανό κινηµατογραφικό κύτταρο, ένα χώρο καινοτοµίας και δηµιουργίας. Με δυνατές προτάσεις ακολουθεί το Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ, αλλά και το Φεστιβάλ ∆άσους µε την υπογραφή του ΚΘΒΕ.

 

Γειτονιές

Την πόλη τη ζεις περπατώντας στις γειτονιές της. Πολύβουες, πολύχρωµες και γεµάτες ζωντάνια, αντλούν τη γοητεία τους από τη µαγική συνύπαρξη του παλιού µε το νέο. Περιηγηθείτε από τα φηµισµένα Λαδάδικα, µία ατµοσφαιρική συνοικία γεµάτη σπίτια τουρκικού ύφους και πλακόστρωτους δρόµους µε παλιές αποθήκες λαδιού που έχουν µετατραπεί σε εστιατόρια και δεκάδες µπαρ, µέχρι την ανερχόµενη πλατεία Εµπορίου, στην καρδιά του Φραγκοµαχαλά, που διεκδικεί µετά την ανάπλασή της ένα γενναίο µερίδιο από τον τοµέα της εστίασης και της βραδινής διασκέδασης.

 

Γαστρονοµία

Μία πόλη που ξέρει τι σηµαίνει καλό φαγητό, η Θεσσαλονίκη δεν θα µπορούσε να λείπει από τη λίστα των κορυφαίων γαστρονοµικών προορισµών. Εκτός από τους πληθωρικούς µεζέδες και τις παραδοσιακές βορειοελλαδίτικες σπεσιαλιτέ της, για τα οποία είναι ονοµαστή, η γκουρµέ εστιατορική σκηνή της συγκεντρώνει παλιές και νέες, δυνατές και βραβευµένες γευστικές προτάσεις που στοχεύουν σε γαστρονοµία υψηλού επιπέδου, όπως τα Aficionados, Duck Private Cheffing, Clochard, Ανφάν Γκατέ, Nέα Φωλιά, Μαύρη Θάλασσα, Thria κ.ά.

 

Πολυχώροι

Πολιτισµός, καλλιτεχνικές ανησυχίες, φαγητό, ψώνια και διασκέδαση συναντιούνται σε πρωτοποριακούς πολυχώρους και γίνονται σηµείο αναφοράς για τους δηµιουργικούς ανθρώπους της πόλης. Εκτός από το εναλλακτικό Bord de lEau Design Factory που συνδυάζει από το 2011 την τέχνη µε την ψυχαγωγία και το καινούργιο και ευµετάβλητο Ύψιλον, µε χώρο για καφέ, φαγητό και ποτό, art shop και δωµάτια για workshops, σεµινάρια και συναντήσεις, κλείστε τραπέζι στο τροπικό σκηνικό του πρωτότυπου Looney Bean και νιώστε την απόλυτη εµπειρία shopping στο Mediterranean Cosmos, το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Σχεδιαστική σκηνή

Βραβευµένα αρχιτεκτονικά γραφεία (Νικηφορίδης & Cuomo και Urban Soul Project),  επώνυµοι σχεδιαστές ρούχων και αναγνωρίσιµα fashion brands (Ancient Kallos και Tilt!), χαρισµατικοί σχεδιαστές χειροποίητων κοσµηµάτων (Γιάννης Γουναρίδης), αλλά και ανήσυχοι δηµιουργοί πρωτοποριακών επιτραπέζιων παιχνιδιών (My Greek games), όλοι µαζί συνθέτουν µία δυναµική σχεδιαστική σκηνή, καταγράφοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον ευρύτερο χώρο του design.

 

Νέα Παραλία

Το πολυβραβευµένο project µε την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου των Πρόδροµου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόµο αποτελεί από µόνο του λόγο επίσκεψης. Ανάσα δροσιάς και πολιτισµού, η διαδροµή των 5 χλµ. από το Μέγαρο Μουσικής µέχρι τους γερανούς του λιµανιού, µε τους καταπράσινους θεµατικούς κήπους, είναι όλη δική σας για περπάτηµα, διάβασµα, ψάρεµα, τρέξιµο, ποδηλασία, παιχνίδι, πικ-νικ, χορό, παραστάσεις και συναντήσεις µε φίλους.

 

Νέα εποχή στις µετακινήσεις

Σε 3 ώρες και 20’ θα περιοριστεί η διαδροµή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, µε την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδροµικής γραµµής υψηλών ταχυτήτων. Ένα µεγάλο έργο που θα αλλάξει το χάρτη των σιδηροδροµικών µεταφορών στη χώρα µας.

 

*Την τρέχουσα περίοδο πολλοί από τους χώρους που αναφέρονται παραπάνω είναι κλειστοί λόγω των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.