Στον Βουραϊκό µε τον Οδοντωτό: Tαξίδι στον χρόνο
Αν ταξιδέψεις µε τον Οδοντωτό σιδηρόδροµο στο Φαράγγι του Βουραϊκού, θα καταλάβεις γιατί η διαδροµή αυτή θεωρείται µια από τις πιο όµορφες των Βαλκανίων.
Με το όνοµά του να παραπέµπει στην αρχαία Βούρα, µια σηµαντική πόλη που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συµπολιτείας, το Φαράγγι του Βουραϊκού, σε συνδυασµό µε τη µαγική διαδροµή του Οδοντωτού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας µας -και όχι µόνο.
Ο Βουραϊκός ποταµός πηγάζει στο Χελµό, κοντά στο χωριό Πριόλιθος και χύνεται στο ∆ιακοπτό. Με µήκος περίπου 40 χλµ. και ένα φυσικό τοπίο µε απότοµες χαράδρες και οργιαστική βλάστηση, δηµιουργεί ένα µοναδικό σκηνικό, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα νερά του ποταµού µεταµορφώνονται ανάλογα µε την εποχή, δηµιουργώντας κάθε φορά ένα εντελώς διαφορετικό θέαµα.
Από τις Άλπεις στα… Καλάβρυτα
Εκτός από το φυσικό τοπίο, ο ίδιος ο Οδοντωτός σιδηρόδροµος είναι ένας λόγος να ενθουσιάζεται κανείς στην προοπτική αυτού του ταξιδιού! Προϊόν ενός µεγαλεπήβολου σχεδίου του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1889, που ήθελε να συνδέσει σιδηροδροµικά όλη την Ελλάδα, ο οδοντωτός δηµιουργήθηκε µε τη βοήθεια έµπειρων Γάλλων και Ιταλών τεχνιτών, που είχαν µεγάλη κατασκευαστική εµπειρία στα τρένα των Άλπεων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1895 και το πρώτο τρενάκι έκανε τη συναρπαστική διαδροµή στις 10 Μαρτίου 1896, µε επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Αξίζει να σηµειωθεί πως η πρώτη µηχανή ήταν ατµοκίνητη και σε κάθε στάση υπήρχαν υδατόπυργοι για την αναπλήρωση νερού.
Ο Τρικούπης προωθούσε τις γραµµές µικρού εύρους, γιατί έβλεπε ότι το «µικρό» τρένο έχει µεγαλύτερη ευελιξία, αληθινό προσόν για µια ορεινή χώρα, αλλά ήταν και οικονοµικότερο στην κατασκευή του. Ο Οδοντωτός αποτελεί το στενότερο τρένο στον κόσµο µε εύρος γραµµής τα 0,75 µέτρα.
Slow motion
Βασικότερη προϋπόθεση για το ταξίδι; Να ξεχάσουµε εντελώς τον χρόνο! Άλλωστε, στο ταξίδι µε τον οδοντωτό, η χαµηλή ταχύτητα (30-40 χλµ. την ώρα στις κανονικές ράγες και 6-15 χλµ. στις οδοντωτές), σου θυµίζει ακριβώς τον λόγο για τον οποίο έχεις έρθει εδώ: για να ξεχάσεις επιτέλους όλα όσα σε πιέζουν και να αφήσεις να σε παρασύρει η απόλυτη οµορφιά του τοπίου. Η διαδρομή ξεκινά από τον σιδηροδροµικό σταθµό του ∆ιακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά από απόσταση 22.350 µέτρων µέσα σε 60 λεπτά, καταλήγεις στα Καλάβρυτα, στα 750 µέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το τρένο ξεκινάει και τα βαγόνια «γατζώνονται» πάνω στις οδοντωτές ράγες-εξού και το όνοµα, καθώς σε κάποια σηµεία του ταξιδιού, η κλίση φθάνει έως και το 145%! Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοφωτογραφίσει και τι να πρωτοθαυμάσει. Τούνελ σκαµµένα µέσα σε απότοµους βράχους, ορµητικά νερά και βλάστηση πέρα από κάθε φαντασία. Η χαµηλή ταχύτητα δεν σε ενοχλεί καθόλου -το αντίθετο µάλιστα- καθώς θέλεις χρόνο για να αποτυπώσεις στο µυαλό σου τόση µαζεµένη οµορφιά. Στη θέση «Καταρράκτης», τα νερά του ποταµού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορµητικά κάτω από το γεφύρι της γραµµής, ενώ στα «∆ικαστήρια», σταλακτίτες δηµιουργούν µια φυσική εικόνα που θυµίζει αίθουσα δικαστηρίου µέσα σε µια ηµικυκλική σπηλιά.
120 χρόνια δείχνει τα... «δόντια» του!
Ο Οδοντωτός, το πιο διάσηµο τρενάκι της Ελλάδας, που έχει κλείσει περισσότερα από 120 χρόνια ζωής, αποτελεί µια από τις πολυσυζητηµένες εµπειρίες της χώρας µας, που για χάρη της ταξιδιώτες κι εραστές του τρένου έρχονται από κάθε µεριά του πλανήτη. Φύση, ιστορία και συγκλονιστικά τοπία δηµιουργούν ένα µοναδικό σκηνικό, που αποτελεί must για κάθε ψαγµένο ταξιδιώτη.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.
Χρήσιμα links