Οδοντωτός Διακοπτού - Καλαβρύτων, μία μαγευτική διαδρομή

Ο Oδοντωτός Διακοπτού - Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τρένο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο Οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

 

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

 

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

 

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής, όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

 

Δρομολόγια
Αναχωρήσεις από Διακοπτό Αναχωρήσεις από Καλάβρυτα

Αμαξοστοιχία

Ώρα Αμαξοστοιχία   Ώρα

1330

09:52 1331 11:04

1332

12:17 1333 13:37

1336

15:07 1337 16:45

Επιπλέον έκτακτα δρομολόγια του Οδοντωτού πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή:

  • Αναχώρηση από Διακοπτό 13:39 - Άφιξη στα Καλάβρυτα 14:50
  • Αναχώρηση από Διακοπτό 16:48 - Άφιξη στα Καλάβρυτα 17:59
  • Αναχώρηση από Καλάβρυτα 15:04 - Άφιξη στο Διακοπτό 16:15
  • Αναχώρηση από Καλάβρυτα 18:41 - Άφιξη στο Διακοπτό 19:49

Επιπλέον, τα έκτακτα δρομολόγια θα πραγματοποιηθουν στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024.

Εκτός από τα σημεία πώλησης της Hellenic Train, εισιτήρια μπορείτε να εκδόσετε και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Hellenic Train: tickets.hellenictrain.gr, έως και 10 λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

  • Υπάρχει  δυνατότητα έκδοσης  ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
  • Για περισσότερες πληροφορίες,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο Γραφείο Ταξιδίων traveloffice@hellenictrain.gr

 

ΕΙΔΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΕΝΑ 

Διακοπτό - Καλάβρυτα (Οδοντωτός)

Άνω Λεχώνια - Μηλιές (Τρένο του Πηλίου)

Κατάκολο -Ολυμπία (Αρχαία Ολυμπία)

2130121010 

(ώρες λειτουργίας 07:00-21:00 καθημερινά, αστική χρέωση)

 

Η μετακίνηση ατόμων με κινητική αναπηρία είναι δυνατή στον Οδοντωτό. Ειδικά μηχανήματα (ανυψωτήρες αποβάθρας) λειτουργούν στους Σταθμούς του Διακοπτού και των Καλαβρύτων καθώς και ειδικά διαμορφωμένη θέση στο ενδιάμεσο όχημα της αμαξοστοιχίας, επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις επιβατών με κινητική αναπηρία μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα της Hellenic Train: Μετακίνηση ατόμων ΑμεΑ 

Ενημερωθείτε για το τουριστικό πακέτο «Kalavryta City Pass» και επωφεληθείτε από την προνομιακή του τιμή.

Διαδρομή

Ταξίδι στα Καλάβρυτα

Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και  αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.

 

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

 

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

 

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.

Η μοναδική διαδρομή του Οδοντωτού στο φαράγγι του Βουραϊκού

Ταξίδι στα Καλάβρυτα

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

 

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.

 

Εισιτήρια μπορείτε να εκδώσετε από όλα τα φυσικά σημεία πώλησης της Hellenic Train, αλλά και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της: tickets.hellenictrain.gr  και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ακόμα και 10' λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

 

Attached files: