Escape

Απόδραση στο παραμυθένιο σκηνικό της Φλώρινας

Φωτογραφία από τη χιονισμένη Φλώρινα

Ωδή στην οµορφιά της γης, τη δύναµη της άγριας ορεινής φύσης, τη µοναδικότητα του απέραντου χιονιού και την ηρεµία των λιµνών.

Αντικρίζοντας τη Φλώρινα, ειδικά τον χειµώνα όταν η πόλη είναι ντυµένη στα λευκά, η ονειρική και ποιητική ατµόσφαιρα που αποπνέει, µε τα νεοκλασικά και µακεδονίτικα κτίρια και τη µοναδική αύρα, σε συγκινεί βαθιά, όπως συγκίνησε και τον µεγάλο δηµιουργό Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που την επέλεξε για µούσα του σε επτά ταινίες του.

 

«∆εν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι µας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν», είχε πει χαρακτηριστικά ο Έλληνας σκηνοθέτης για να περιγράψει τη λατρεία του στην πόλη της Φλώρινας.


 

Χτισµένη σε ένα πανέµορφο τοπίο καλυµµένο από αγριοκαστανιές, µε τον ποταµό Σακουλέβα να τη διασχίζει, ανεβάζοντας τη γοητεία της ακόµα πιο ψηλά, η πόλη ζει την κάθε εποχή µε χρώµατα, µυρωδιές και γεύσεις που σε προκαλούν, αλλά και µια ζωντάνια που σε κάνει να θέλεις να εξερευνήσεις κάθε γωνιά της.


 

Η πολιτιστική της ανάπτυξη ξεκίνησε το 1893, όταν έγινε η σιδηροδροµική της σύνδεση µε τη Θεσσαλονίκη, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα εκλεκτικιστικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Η γνωριµία µε την πόλη ξεκινάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο δίπλα στον Σιδηροδροµικό Σταθµό, ενώ σε ένα από τα παλιά κτίρια του σταθµού στεγάζεται και λειτουργεί η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων. Στην αριστερή πλευρά του ποταµού θα δείτε το 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή (ο πρώτος ∆ηµάρχος της πόλης, 1912), εργαστήρια δύο Φλωριναίων ζωγράφων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το σπίτι του Βογιατζή, όπου γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόµος». Απέναντι, το τριώροφο σπίτι του «Πέιου», από τα παλαιότερα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης, αποπνέει το µεγαλείο άλλης εποχής.
 

Συνεχίστε µε µια βόλτα στην Πλατεία Δικαιοσύνης µε τα περιποιηµένα δηµόσια κτίρια, τις εγκαταλειµµένες παλιές φυλακές και το τουρκικό λουτρό (χαµάµ), ενώ ο πεζόδροµος της οδού Μελά προσφέρεται για ένα διάλειµµα για καφέ ή φαγητό.

 

Στο γαστρονοµικό κοµµάτι εξάλλου, η Φλώρινα φηµίζεται για τις παραδοσιακές της γεύσεις και το καλό φαγητό, όπως και τα οινοποιεία της περιοχής, ενταγµένα στους ∆ρόµους του Κρασιού της Μακεδονίας, που διακρίνονται για την παραγωγή πολύ καλού ροζέ κρασιού κι εξίσου καλών αφρωδών. Αξίζει να δοκιµάσετε τις περίφηµες κόκκινες πιπεριές που συνοδεύονται από γλυκό τσίπουρο, και να τις βάλετε στη βαλίτσα της επιστροφής σας µαζί µε φασόλια Πρεσπών, τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού αλλά και τα µοναδικά πλεχτά κεριά των κηροπλαστών της Φλώρινας.
 

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στον λόφο του Αγίου Παντελεήµονα, αποτελεί αγαπηµένο σηµείο εξόρµησης σε συνδυασµό µε µαγευτικές διαδροµές µέσα στο δάσος. Στο κοµµάτι της διαµονής, η ξενοδοχειακή λίστα της πόλης συµπεριλαµβάνει όµορφα city hotels και παραδοσιακούς ξενώνες που θα δικαιώσουν την απόφασή σας για µία απόδραση στην πιο παγωµένη πόλη της Ελλάδας. 

 

Από το Νυµφαίο ως τις λίµνες
 

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά της Φλώρινας, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα ανοίγουν ένα παράθυρο σε έναν άλλο κόσµο.

 

Στις όχθες των λιµνών βρίσκουν καταφύγιο ερωδιοί, χουλιαροµύτες, χαλκόκοτες, κορµοράνοι και εκατοντάδες άλλα σπάνια είδη, ενώ εξαιρετικά πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής.

 

Περιηγηθείτε στα χωριά Άγιος Γερµανός και Ψαράδες και περάστε µε «πλάβα» (ξύλινη βάρκα) στον Άγιο Αχίλλειο για να δείτε την εντυπωσιακή εκκλησία και τα υπόλοιπα βυζαντινά µνηµεία της περιοχής. Περπατώντας στο πλακόστρωτο µονοπάτι πλάι στη Μικρή Πρέσπα θα παρατηρήσετε από κοντά τα σπάνια είδη πουλιών και θα ανακαλύψετε έναν από τους τελευταίους εναποµείναντες παραδείσους. Εξίσου σαγηνευτικό είναι το τοπίο και στις άλλες τέσσερις λίµνες της περιοχής, τη Βεγορίτιδα, τη λίµνη των Πετρών, τη Ζάζαρη και τη Χειµαδίτιδα.
 

Μοναδική εµπειρία είναι και µία επίσκεψη στον γραφικό πέτρινο οικισµό του Νυµφαίου, σκαρφαλωµένος σε υψόµετρο 1.346 µ στην ανατολική πλαγιά του όρους Βίτσι. Χαρακτηρισµένο ως ένα από τα 10 πιο όµορφα χωριά της Ευρώπης αλλά και σηµείο αναφοράς για τους οικολόγους, στο Νυµφαίο το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος» διατηρεί το καταφύγιο της αρκούδας, όπου σε µεγάλη περιφραγµένη δασική έκταση φιλοξενούνται κακοποιηµένες αρκούδες που δεν µπορούν πλέον να επιβιώσουν µόνες τους και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

Αφήνοντας το µεγαλείο του παραµυθένιου Νυµφαίου, το Χιονοδροµικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, σε υψόµετρο 1.650 µ., µε εννέα πίστες, ανάµεσα στις οποίες και τη µεγαλύτερη πίστα ολυµπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα, προσκαλεί τους λάτρεις του σκι σε σλάλοµ στις χιονισµένες πλαγιές του µε µοναδική θέα στη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα.

 

Info
 

Από Αθήνα ξεκινούν καθηµερινά δροµολόγια για το Πλατύ της Φλώρινας. Από εκεί παίρνοντας τη γραµµή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα φτάνετε στον προορισµό σας. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, η Φλώρινα συνδέεται µε καθηµερινά δροµολόγια, διάρκειας 2:30 ωρών, µε επιστροφή την ίδια µέρα.

 

Σε συνέχεια των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.