History Trip

Μετέωρα: Όταν η φύση µιµείται την τέχνη

Μετέωρα

Σµιλεµένοι από τα στοιχεία της φύσης και ισορροπώντας ανάµεσα σε γη και ουρανό, οι «κρεµαστοί βράχοι» του θεσσαλικού κάµπου κοιτούν τους αιώνες να περνούν, καθώς στέκουν αγέρωχοι δίπλα στην πόλη της Καλαµπάκας.

Επιβλητικά και μεγαλοπρεπή, τα Μετέωρα αποτελούν σύμβολα θρησκευτικής πίστης και ταυτόχρονα μάρτυρες των γεωλογικών δυνάμεων που τα δημιούργησαν.

 

Θέαμα που προκαλεί δέος και εμπειρία που εγγράφεται έντονα στη μνήμη, ενέπνευσαν εδώ και επτά αιώνες τον ασκητισμό και την αναζήτηση της πνευματικής γαλήνης. Οι μοναχικοί και αγέρωχοι όγκοι προκάλεσαν την καλλιτεχνική δημιουργία εμπνέοντας μουσικούς, εικαστικούς και φυσικά κινηματογραφιστές, αφού στη σκιά τους έχουν γυριστεί κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές.

 

Στην ψηφιακή εποχή, τα Μετέωρα έχουν γίνει διάσημα και για την «ινσταγκραμική» τους χάρη, αφού πλήθη ερασιτεχνών φωτογράφων συρρέουν για να απαθανατίσουν εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα με φόντο τους κάθετους βράχους και τα γραφικά μοναστήρια.

 

Η δημιουργία 
 

Στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι γκριζωποί βράχοι των Μετεώρων, σύμφωνα με μια θεωρία, δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή του θεσσαλικού κάμπου καλυπτόταν από θάλασσα. Τα θαλάσσια ρεύματα συσσώρευσαν τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων και ιζημάτων, δημιουργώντας μεγάλους ογκόλιθους στον βυθό.

 

Οι γεωλογικές μεταβολές τους αιώνες που ακολούθησαν, ανύψωσαν την Θεσσαλία, δημιουργώντας το άνοιγμα των Τεμπών από όπου τα νερά αποτραβήχτηκαν στο Αιγαίο. Σεισμοί και έντονοι άνεμοι, διαβρώσεις, παγετώνες και υψηλές θερμοκρασίες διαμόρφωσαν τα απόκοσμα σκουρόχρωμα σχήματα βράχων από ψαμμίτη που ορθώνονται σήμερα.

 

Καλαμπάκα
 

Χτισμένη στη σκιά των επιβλητικών βράχων, η Καλαμπάκα λειτουργεί ως πύλη για τα Μετέωρα.

 

Κατά τη Βυζαντινή εποχή η πόλη ονομαζόταν «Σταγοί». Κατά καιρούς κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Σέρβους και τους Τούρκους, από τους οποίους απελευθερώθηκε οριστικά το 1881.

 

Με το σημερινό της όνομα αναφέρεται από τον 15ο αιώνα, καθώς Καλαμπάκα στα Τούρκικα σημαίνει «ο βράχος με τις κουκούλες των μοναχών». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη κάηκε ολοκληρωτικά από τα Γερμανικά στρατεύματα.

 

Σήμερα έχει μοντέρνα όψη και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με σύγχρονες υποδομές και όλα τα απαραίτητα που μπορεί να χρειαστεί κανείς για να χαρεί τις ομορφιές της περιοχής. Ένα χιλιόμετρο από την Καλαμπάκα βρίσκεται το Καστράκι, ένα μικρό γραφικό χωριό με παραδοσιακές γειτονιές και στενά δρομάκια, που διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ και ταβέρνες.

 

Ιερή γη
 

Η άγρια ομορφιά του τοπίου και ο απροσπέλαστος χαρακτήρας των βράχων προσέλκυσαν χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν εδώ από τον 10ο αιώνα. Υπάρχουν πηγές που αναφέρονται στην ίδρυση της Σκήτης του Αγίου Πνεύματος το 950 μ.Χ. από κάποιον Βαρνάβα.

 

Το 1350 ο ασκητής Βαρλαάμ ιδρύει το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων. Αργότερα δημιουργήθηκαν πολλά άλλα μοναστήρια. Από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως το 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, με εξαιρετικές αγιογραφίες, φτάνοντας στο απόγειο της ακμής τους τον 17ο αιώνα, οπότε και ξεκινά η παρακμή.

 

Σήμερα λειτουργούν μόνο τα παρακάτω μοναστήρια:

 • Μονή αρρένων της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγάλο Μετέωρο, χτισμένη το 1372 στο μεγαλύτερο βράχο του συμπλέγματος γνωστό και ως Φαρδύς Βράχος. Χειμερινό ωράριο: 9.00-16.00 εκτός Τρίτης & Τετάρτης. Τηλ: 2432022278
   
 • Μονή αρρένων των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος μοναστήρι. Χειμερινό ωράριο: 9.00-15.00 εκτός Πέμπτης & Παρασκευής. Τηλ: 2432022277
   
 • Μονή αρρένων του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά ή Άσμενος, χτισμένη τον 14ο αιώνα. Χειμερινό ωράριο: 9.00-14.00 εκτός Παρασκευής. Τηλ: 2432022375
 • Μονή αρρένων της Αγίας Τριάδας, χτισμένη το 1362. Χειμερινό ωράριο: 10.00-16.00 εκτός Τετάρτης & Πέμπτης. Τηλ: 2432022220
   
 • Μονή θηλέων του Ρουσάνου ή Αρσάνης, χτισμένη το 14ο αιώνα. Χειμερινό ωράριο: 9.00-14.00 εκτός Τετάρτης. Τηλ: 2432022649
   
 • Μονή θηλέων του Αγίου Στεφάνου, χτισμένη τον 15ο αιώνα. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε από κοντά το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εξαιρετικής μικροτεχνίας. Χειμερινό ωράριο: 9.30-13.00 & 15.00-17.00 εκτός Δευτέρας. Τηλ: 2432022279

 

Info

 

Για την επίσκεψη σε όλα τα µοναστήρια είναι απαραίτητη η σεµνή ενδυµασία. Για όσους δεν είναι κατάλληλα ενδεδυµένοι, στην είσοδο των µοναστηριών δίνονται τα απαραίτητα φουστάνια και µαντήλες.

Πέντε (5) ώρες διαρκεί η διαδροµή του τρένου από την Αθήνα (ώρα αναχώρησης 8:20) στην Καλαµπάκα, αλλάζοντας τρένο στον σταθµό Παλαιοφάρσαλα. Η αντίστοιχη διαδροµή από τη Θεσσαλονίκη, µε αναχώρηση στις 10:04, διαρκεί 3 ώρες και ένα τέταρτο περίπου. Ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.
 

 

Meteora In Numbers
 

 • 1344 Με το όνομα Μετέωρα αναφέρεται στην περιοχή για πρώτη φορά ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος ονόμασε τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.
   
 • Το 1989 η Unesco ενέταξε τα Μετέωρα στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
   
 • 140 σκαλιά θα πρέπει να ανεβείτε για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το πιο δυσκολοδιάβατο των Μετεώρων.
   
 • 3 ευρώ κοστίζει η είσοδος σε κάθε μοναστήρι. 
   
 • Πάνω από 268,992 δημοσιεύσεις στο Instagram διαθέτει τo #meteora.
   
 • Το 2003 το αμερικάνικο ροκ συγκρότημα Linkin Park κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο “Meteora”: έγινε 7 φορές πλατινένιο πουλώντας πάνω από 27 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

 

Stone Gardens


Η λέξη µετέωρος σηµαίνει «αιωρούµαι πάνω από το έδαφος, χωρίς να κινούµαι προς κάποια κατεύθυνση», και αυτό ακριβώς συµβαίνει µε τα θρυλικά µοναστήρια των Μετεώρων.