Weekend Trip

Τρίκαλα: Χειµερινές ιστορίες στην άκρη του κάµπου

Τρίκαλα Ληθαίος Ποταμός

Σε µια µικρή σπιθαµή γης, στην άκρη του απέραντου θεσσαλικού κάµπου, κάτω από τη σκιά των επιβλητικών κορυφογραµµών της Πίνδου, τα Τρίκαλα αποκαλύπτουν τη µαγεία ενός τόπου ευλογηµένου.

Κάστρα, ποτάµια, περίτεχνα γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες, πλούσια µουσική παράδοση, εκλεκτή γαστρονοµία, φιλόξενοι άνθρωποι και ξωτικά των Χριστουγέννων. Χτισµένα στο ΒΔ άκρο της Θεσσαλίας, εκεί που ο κάµπος φλερτάρει µε την Πίνδο, τα Τρίκαλα αποκαλύπτονται και διηγούνται τις ιστορίες τους.

 

Το κέντρο της πόλης διασχίζεται από τον ποταµό Ληθαίο όπου, σύµφωνα µε το Στράβωνα, γεννήθηκε ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής. Περπατήστε στις όχθες του, φωτογραφηθείτε στην εµβληµατική Κεντρική Γέφυρα, κατασκευασµένη το 1886 από Γάλλους µηχανικούς και στον καταρράκτη της Γέφυρας του Ασκληπιού και απολαύστε καφέ και brunch στο Diverso by the river.

 

Στη ΒΑ πλευρά, πάνω σε ένα λόφο, δεσπόζει το κάστρο. Χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα µ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Ανεβείτε στον κεντρικό πύργο του ρολογιού και θαυµάστε τη θέα ως την Πίνδο και τα Μετέωρα.

 

Στους πρόποδές του απλώνεται η παλιά πόλη αποτελούµενη από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Η πρώτη διακρίνεται για τα παλιά αρχοντικά, κατασκευασµένα µεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και τα στενά σοκάκια της. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες.

 

Λίγο πιο κάτω, στα Μανάβικα, ανάµεσα από τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια, ξεπροβάλλει η περίφηµη τρισδιάστατη τοιχογραφία µε σκηνές από την καθηµερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το µπουζούκι του στο µπαλκόνι. Παλιότερα εδώ λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, αποθήκες και µανάβικα, εξ ου και το όνοµά της. Πλέον, έχει µεταµορφωθεί σε µια κοσµοπολίτικη περιοχή και αποτελεί το δηµοφιλέστερο µέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση. Αναζητήστε την Κρύπτη, το κλασικότερο κοκτέιλ µπαρ της πόλης.

 

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη στεγάζεται στον επάνω όροφο του κτιρίου των παλιών φυλακών και φιλοξενεί προσωπικά του αντικείµενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του. Στο ισόγειο αποκαλύπτονται τα οθωµανικά λουτρά, κτίσµα του 16ου αιώνα, τα οποία µαζί µε το Κουρσούµ Τζαµί, που βρίσκεται λίγα µέτρα πιο δίπλα, αποτελούσαν µέρος συγκροτήµατος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσµάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊµάν Α’ του Μεγαλοπρεπή.

 

Πολλοί, ακούγοντας το όνοµα Τρίκαλα, φέρνουν αµέσως στο νου τους την οδό Ασκληπιού. Πρόκειται για τον κεντρικότερο πεζόδροµο και σηµείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εµπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Εδώ και στους γύρω πεζόδροµους υπάρχουν καταστήµατα διαφόρων ειδών, µικρά εµπορικά κέντρα, χώροι εστίασης,  καλαίσθητα καφέ καθώς και το ∆ηµαρχείο. Ανάµεσα στα κτίριά της, ξεχωρίζει το όµορφο νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται το ιστορικό ξενοδοχείο Πανελλήνιον και το εστιατόριο Αίγλη, µε εκλεκτή τοπική κουζίνα.Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου µε τη χαρακτηριστική λιµνούλα µε το σιντριβάνι και τα µικρά διατηρητέα στο επάνω µέρος της. Σε ένα από αυτά φιλοξενείται το καφέ Cups Nine µε εξαιρετικό brunch.

 

Τα Τρίκαλα αποτελούν την ελληνική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης και οι βοηθοί του τα ξωτικά δηµιουργούν το εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας, τον Μύλο των Ξωτικών. Καρουζέλ, λούνα παρκ, παγοδρόµιο, εργοστάσιο σοκολάτας, ενεργειακό πάρκο, πολικό εξπρές, χριστουγεννιάτικη αγορά και συναυλίες αποτελούν µερικές από τις δράσεις του πάρκου. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα Τρίκαλα στο www.madeintrikala.gr


Do you know?
 

Τα Τρίκαλα έχουν µεγάλη µουσική παράδοση αφού αποτελούν τη γενέτειρα πολλών σηµαντικών µουσικών και ερµηνευτών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος και ο ∆ηµήτρης Μητροπάνος.

 

Στην πόλη κυκλοφορούν περισσότερα από 30.000 ποδήλατα, µε αντιστοιχία 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους, ενώ υπάρχει ειδική υπηρεσία της αστυνοµίας η οποία πραγµατοποιεί περιπολίες µε ποδήλατα.

 

Το κτίριο του σιδηροδροµικού σταθµού Τρικάλων χτίστηκε το 1886 από τη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόµων, επί κυβερνήσεως του Χαριλάου Τρικούπη. Έξω από τον σταθµό βρίσκεται ο Καρβουνιάρης, ένα ατµοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, το οποίο εκτελούσε το δροµολόγιο Παλαιοφάρσαλα – Καλαµπάκα.

 

Info
 

Τα Τρίκαλα µε την Αθήνα συνδέονται µε καθηµερινά δροµολόγια είτε µε απευθείας διαδροµή είτε µε ανταπόκριση στα Παλαιοφάρσαλα.

Σε συνέχεια των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας.

 

Τρίκαλα: The smart city

Η πόλη των Τρικάλων δεν σταµατά να µας εκπλήσσει και να µας κάνει περήφανους. To πρόγραµµα της Τηλε-πρόνοιας, το Σύστηµα Ευφυών Μεταφορών και η δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ στα περισσότερα σηµεία της πόλης είναι µόνο οι ναυαρχίδες του πρωτοποριακού ψηφιακού προγράµµατος που εφαρµόζει ο ∆ήµος Τρικκαίων µε σειρά έργων και εφαρµογών, κατατάσσοντας έτσι την πόλη στη λίστα µε τις 21 ψηφιακά ενήµερες πόλεις του κόσµου µε πανευρωπαϊκή αναγνώριση.

 

Την ίδια στιγµή, ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραµµα βρίσκει εφαρµογή σε κάδους και σε υδρόµετρα του ∆ήµου Τρικκαίων. Περιλαµβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων και ειδικού εξοπλισµού, µέσω των οποίων ο διαχειριστής του συστήµατος έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει πότε ο κάδος γεµίζει ή να παρακολουθεί ενδεχόµενες βλάβες στα υδρόµετρα.

 

Ως εκ τούτου, ο οδηγός του απορριµµατοφόρου µπορεί να ειδοποιείται και να σπεύδει εγκαίρως για άδειασµα του κάδου, ώστε τόσο να αποφεύγεται το αποκρουστικό και επικίνδυνο -για τη δηµόσια υγεία- φαινόµενο υπερχείλισης, όσο και να µειώνεται το κόστος κίνησης και συντήρησης των απορριµµατοφόρων (www.e-trikala.gr).