Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

Ιδανικό για χειμωνιάτικες επισκέψεις, τo Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1979 και είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό Μουσείο της Ελλάδας.

 

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Σεπόλια, έχει έκταση 1.200 τ.μ. και εκτείνεται σε έξι αίθουσες γεμάτες πρωτότυπα εκθέματα. Οι αίθουσες του μουσείου «διηγούνται» την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου.

 

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το τροχαίο υλικό εποχής, όπως η «Τίρυνθα», η παλαιότερη ατμάμαξα γερμανικής κατασκευής που σώζεται (1884), το βασιλικό όχημα του Γεωργίου Α΄ το οποίο κατασκευάστηκε στον Πειραιά, το μοναδικό βαγόνι-καπνιστήριο του σουλτάνου Αβδούλ – Αζίζ, αλλά και το ιστορικό τραμ της Παραλίας του Πειραιά, γνωστό από ταινίες σαν το «Ποτέ την Κυριακή».

 

Πυροσβεστικές αντλίες και πυροσβεστήρες, διατρητικά μηχανήματα εισιτηρίων, παλαιά εισιτήρια, χάρτες, πίνακες δρομολογίων, σφραγίδες και σάλπιγγες συμπληρώνουν την εικόνα των ταξιδιών με τρένο σε άλλες εποχές -από την αγορά του εισιτηρίου ως την αποβίβαση στον προορισμό.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο επισκέπτη παρουσιάζουν οι στολές εποχής, οι ιστορικές φωτογραφίες, τα παλιά σερβίτσια φαγητού αλλά και τα κάθε λογής έντυπα. Ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου είναι διαμορφωμένος για εκδηλώσεις, ενώ φιλοξενεί επίσης το παιδικό ψυχαγωγικό τρένο.

 

Το Μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως και Παρασκευή. Η είσοδος και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Διεύθυνση: Σιώκου 4, 104 43 Αθήνα Τηλέφωνα: 210-5126295, 210-5297548

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών